obojek pro psa
obojky pro psy

Obojek pro psa je základním prvkem výbavy každého psa. Ať už jím vítá majitel nového člena rodiny, chce jen učinit změnu nebo pořizuje nový obojek pro určitý účel, často se jedná o impulzivní nákup. Za obojkem se však skrývá mnohem více než jen samotný prvek vybavení.

Otázka vhledu a barev je čistě subjektivní záležitost, zde dvakrát platí “každý pes jiná ves.” I tak při nákupu obojku pro psy vyvstává řada dalších, důležitějších otázek. Jaký typ obojku pořídit? Z jakého materiálu? Jak moc utažený obojek by měl být, aby se pes cítil komfortně, a zároveň držel na krku? Jakou šířku obojku zvolit?  Základní otázka stále zní: jak vybrat obojek pro psa? Pro její zodpovězení může pomoci se nejprve podívat více na obojek samotný.

 

Obojek pro psa

Obojek pro psa – definice

Obojek pro psa je základní součást psí výbavy. Obepíná jeho krk a je určen k ovládání a kontrole psa, zpravidla prostřednictvím vodítka.

Vedle toho může sloužit také jako dekorační, ochranný nebo identifikační prostředek.

Obojek pro psa bývá vyroben z jakéhokoliv pevného materiálu ve formě popruhu, nejčastěji textilního či koženého, popřípadě kroužku, lanka nebo kovového řetězu.

dog collar definition

 

Funkce obojku

Jak již bylo řečeno, jednou ze základních funkcí obojku je ovládání a kontrola Vašeho psa. Vedle toho, že obojek slouží i jako módní či dekorativní doplněk, další důležitou funkcí může být ochrana psa. I bez osazených hrotů, pokud je obojek dostatečně pevný, může skvěle posloužit jako ochrana krku před útokem jiného psa, nebo zvířete.

Obojky mohou také sloužit jako prostředek, kam lze umístit různé identifikační údaje a doplňky. Nejběžnější je známka o vakcinaci proti vzteklině. Může to být ale i psí známka nebo adresář na obojek se jménem psa, Vaší adresou a telefonním číslem pro případ, že by se pes zaběhnul. Může být také místem, kde visí přívěšek na obojek, rolnička na obojek, nebo například světýlko na obojek.

Kromě již uvedených účelů, obojek může mít ještě další specifická použití. Majitel může používat speciální obojky k výcviku svých domácích mazlíčků, k prevenci klíšťat a blech, jejich monitoringu, zastavení štěkání a další. Chcete-li zjistit, jak vybrat obojek, a jaký bude vyhovovat Vašemu psovi, nejprve je třeba dozvědět se více o různých typech obojků dostupných na trhu.

 

Typy obojků pro psy

Textilní obojky

Velký průvodce obojky pro psy - jak vybrat ten správný - how tight should a dog collar be textile collars 1562403928

Výhodou textilních obojků, nejčastěji se jedná o nylonové obojky, případně vyrobené z voděodolného neoprenu, je jejich nízká hmotnost. Textilních obojků je k dostání v obchodech nepřeberné množství a bývají zpravidla i poměrně ekonomickou volbou. U těchto obojků však nelze sázet na dlouhodobou stálost vzhledu, a často ani výdrž samotného materiálu nebo spony, zvláště pokud je pro zapínání použita jiná než kovová přezka.

 

Kovové obojky

Velký průvodce obojky pro psy - jak vybrat ten správný - lying 1283356 640 1562499563

*dle zákona č. 246/1992 je kupírování uší zakázan

Kovové obojky mohou podtrhnout celkový vzhled psa, nejčastěji jsou v dostání jako řetízkové obojky. Řetízkový obojek bude vhodnější volbou pro krátkosrsté psy, více na nich vynikne a nezamotává se srst. Pokud tyto obojky nejsou přímo konstruované jako stahovací, už samotná malá šířka obojku při zátahu psa škrtí nebo se zařezává. Nevýhodou řetízkových obojků může být váha, v závislosti na kvalitě obojku i jeho náchylnost ke korodování povrchu.

 

Kožené obojky

Velký průvodce obojky pro psy - jak vybrat ten správný - terry min min 1562499604

Poslední kategorií z hlediska použitého materiálu jsou obojky kožené. Tyto obojky našly svou oblibu zejména pro svou velkou pevnost, a dlouhou životnost. Obojek vyrobený z pravé hovězí usně může, při správné péči, sloužit i několika generacím. Protože kůže je přírodní materiál, v čase pracuje a zraje společně s psem. Kůži však nesvědčí voda, v porovnání s textilními jsou kožené obojky těžší, a na pořízení nákladově náročnější volbou.

 

Speciální typy obojků

Obojek proti klíšťatům

Obojek proti klíšťatům můžete nalézt v obchodech jako samostatný produkt, často je k dostání současně i jako obojek proti blechám. Takový obojek naleznete pod souhrnným označením antiparazitní obojek. Majitelé používají tyto obojky, aby jejich psi zbavili škůdců. Materiál obojku je napuštěný chemikálií, která klíšťata a blechy odpuzuje, nebo je i zabíjí. Účinnost antiparazitních obojků je však dočasná, a tak musí docházet k jejich pravidelné obměně.

 

Elektronický obojek pro psa

Funkcí elektronických obojků je upozornění, prostřednictvím zvukových, vibračních, nebo elektrických impulsů, na neuposlechnutí rozkazu nebo nežádoucí chování. Elektronické obojky jsou používány k výcviku, mohou být užitečné i na veřejných prostranstvích. Zejména pokud jsou obojky s elektrickým impulsem používány na trestání psa, nelze zde hovořit jako o humánním způsobu jak disciplinovat Vašeho domácího kamaráda. Elektronické obojky mají sloužit ke stimulaci. Nastavení i jen minimální regulace impulzu, který lze sotva cítit, už pomůže psovi připomenout, že je po něm cosi vyžadováno. Podobně, jako když někomu poklepete na rameno.

 

Protištěkací obojek

Speciálním typem elektrického obojku je obojek protištěkací. Tento obojek napomáhá zabránit nadměrnému štěkání, a to prostřednictvím elektrického impulsu, přpadně vystříknutím plynu na nebo před čumák. Protištěkací obojky neřeší důvod štěkání, jen jeho potlačení. Protože společným prvkem souhrnně elektronických obojků je, aby psa nějakým způsobem omezovaly nebo mu byly jinak nepříjemné, jejich využívání by se mělo minimalizovat a omezovat pouze pro výcvik.

 

GPS obojek

GPS obojky jsou užitečné majitelům v případě, že se pes dostane z domu bez dozoru nebo ztratí z dohledu. GPS obojky nejčastěji využívají pro určení polohy psa buď mobilní síť, nebo satelity na oběžné dráze, stejně jako Vaše navigace v autě. Běžný obojek může být opatřen dodatečným lokátorem, nebo lze pořídit kompletní řešení v podobě GPS obojku pro psa. Vašeho psa pak můžete lokalizovat prostřednictvím aplikace ve Vašem mobilním telefonu, aplikace v počítači, nebo v případě profesionálnějších řešení prostřednictvím vysílačky. U GPS obojku je potřeba myslet i na jeho pravidelné dobíjení, interval se liší u každého obojku dle typu a způsobu užívání.

 

Svítící obojek, led obojek, reflexní obojek

Všechny tyto obojky jsou skvělým pomocníkem do tmy, a fungují jako bezpečnostní prvek. Pomohou Vám neztratit kontakt se psem za snížené viditelnosti. A to nejen Vám, ale i lidem v jeho okolí nebo účastníkům silničního provozu.  K dostání nejčastěji jako nylonové a silikonové.

 

Martingale obojek

Martingale obojek je plochý polostahovací obojek (více ke stahovacím obojků dále) smartingale obojek krátkou látkovou, nebo řetízkovou, stahovací smyčou. Obojek je skvělý pro psy, kteří mají širší krk než je velikost jejich hlavy, a z běžného obojku by tak mohli vyklouznout. Příkladem jsou chrti nebo ohaři. U obojku se při napnutí vodítka utáhne krátká smyčka, která následně stáhne celý obojek. Obojek se však stahuje jen do určité míry vymezené krátkou smyčkou. Obojek psa pak ani neškrtí, ani nelze přetáhnout přes hlavu psa.

 

Obojky podle účelu

Hodí se každý obojek pro každou zábavu? Ne tak úplně. Rozlišovat je zapotřebí i podle účelu, který by takový obojek měl plnit. Lze hovořit o výstavních obojcích, pracovních obojcích, hlídacích obojcích, nejčastěji se ale postačí omezit na dvě základní kategorie, na běžné nošení a výcvik.

 

Obojky pro běžné nošení

Velký průvodce obojky pro psy - jak vybrat ten správný - obojek pro bezne noseni

Pro běžné nošení lze využít dostatečně široké jak textilní, tak kožené obojky. Konstrukce těchto obojků je plochá, aby se pes cítil komfortně. Obojky jsou v dostání s pevnou zapínací sponou, buď plastovou, nebo kovovou. Obojky pro běžné nošení jsou vhodné jak pro venčení, procházky městem, přírodou nebo i pro náročnější aktivity. Do této skupiny lze zahrnout i některé speciální podkategorie výše, GPS obojky nebo např. svítící či reflexní obojky, které oceníte při chůzi po vozovce nebo při nočním venčení. Zejména v letních měsících můžete k základnímu obojku přidat i obojek proti klíšťatům.

 

Výcvikové obojky

how-tight-should-a-dog-collar-be_ trainig slip collarObojek může sloužit i jako pomůcka pro výcvik. V takovém případě můžete svou sbírku obojků obohatit buď o obojek se stahovací konstrukcí, případně o některý z elektronických popsaných výše. Stahovací obojky, sloužící k odnaučení nebo předcházení nežádoucího tahu psa, lze rozdělit na polostahovací a stahovací. Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že zatímco polostahovací obojky mají zarážku proti úplnému stažení obojku na krku, stahovací obojky tuto zarážku nemají. Stahovací obojek pak neškrtí jen do určité míry jako polostahovací, ale může vést až k úplnému uškrcení. Stahovací a polostahovací obojky bývají nejčastěji kovové, nebo v kombinaci s jiným materiálem. V obchodech pak můžete nalézt například kombinaci koženého obojku s kovovým řetízkem. Jen ojediněle narazíte na stahovací obojky celokožené.

 

Jak utáhnout psovi obojek

Když už je jasno v obojku, vybrán vhodný typ a takový, který bude psovi slušet, jak utažený by takový obojek měl být? Pro délku obojku a jeho utažení je rozhodující obvod krku psa.

 

Rychlá odpověď

jak by měl být utažený obojek pro psa

 

Obojek pro psa by vždy měl být utažený tak akorát:

  • tedy ne příliš těsně, aby pejska nedusil nebo dokonce neškrtil;
  • a zároveň ani příliš volně, aby se pejsek z obojku nemohl vyvléknout.

 

V ideálním případě by mělo být možné mezi obojek a krk vašeho psa volně vložit dva prsty. Toto jednoduché pravidlo patří mezi nejpoužívanější způsoby zjištění míry utažení obojku.

Obecně lze říci, že obojek by neměl být příliš utažený, ani příliš volný. Při měření obvodu krejčovským metrem je vždy potřeba oproti naměřené délce ponechat vůli dle respektovaného pravidla dvou prstů navíc.

Případně přidat rezervu v řádu jednotek centimetrů v závislosti na velikosti psa. Avšak nikdy by nemělo být snadné přetáhnout obojek přes hlavu psa, ani aby obojek psa na druhé straně sebeméně škrtil. Při zvažování celkové délky obojku je také zapotřebí brát v úvahu typ srsti. Zatímco někteří psi si drží celoročně přibližně stejný objem srsti, někteří ji na léto shazují a v zimních měsících naopak huňatí. Proto by se mělo u těchto psů počítat s dostatečnou rezervou na zvětšování i zmenšování obvodu.

Podobně jako krátký obojek bude psa škrtit, příliš úzký obojek se může zařezávat, v extrémním případě i poškodit hrdlo. V obou případech se pes může dostat do stresu. Pro zvolení vhodné šířky obojku jsme pro Vás připravili článek „Jak široký obojek vybrat“.

 

Psí postroj jako alternativa k obojku

how-tight-should-a-dog-collar-be---harnessVhodnou alternativou k psím obojkům jsou psí postroje. Psí postroj představuje sadu popruhů umístěných na trup psa. Jeho využívání v porovnání s obojkem má své výhody, i nevýhody.

 

Výhody a nevýhody postroje na psa:

  • při správné volbě postroje je zajištěn vyšší celkový komfort psa;
  • váha se při zátahu rozkládá na trup rovnoměrně a šetří se páteř;
  • pes se může cítit v porovnání s obojkem uvolněněji, některé psí povahy se překvapivě zklidní a tolik netáhnou;
  • postroj je zpravidla dražší volbou, zejména u větších psů je třeba dbát důraz na co nejvyšší kvalitu postroje;
  • psí postroj je náročnější na nasazení, především u energických psů, po určitém cviku však nijak významně;
  • pokud pes na postroji není v klidu, je náročnější jej ovládat, postroj mu umožní větší tah díky rozložení síly;
  • pes si může na postroj déle zvykat.

 

Výhody a nevýhody obojku pro psa:

  • obojkem je ovládána přední část těla, kam lze vyvinout větší síla, a zpravidla lze tak lépe psa usměrňovat;
  • obojky jsou snazší na výběr, není zcela nutné vyzkoušení nebo asistence v obchodě;
  • obojek lze snadno nasadit;
  • obojky jsou v průměru levnější volbou;
  • při nevhodném výběru mohou způsobovat psovi diskomfort, stres nebo i zranění;
  • někteří psi se výjimečně s obojkem nemusí snést, při zátahu, vyvinutím tlaku na krk a úbytku přísunu vzduchu se pes dostane do stresu, začne ještě více táhnout, více stresu, více tahu ..

 

Pravidelná kontrola obojku

Velký průvodce obojky pro psy - jak vybrat ten správný - 45cd628da34fc373582a8062e 1562499952

Podobně jaké lidé vyrůstají z oblečení, ani psům nemusí jejich původní obojek vydržet napořád. Pokud štěně stále roste nebo Váš psí puberťák ještě mohutní, časem může být obojek zcela nevyhovující. Je už příliš těsný nebo úzký. V obou případech psa omezuje, přiškrcuje ho, či se zařezává. Vždy by mělo být možné uplatnit přinejmenším výše popsané pravidlo dvou prstů.

Vhodná je i namátková vizuální kontrola krku psa v místech, kde obojek běžně nosí. Obojek by neměl jakkoliv dráždit pokožku, způsobovat padání srsti, nebo její nadměrné tuhnutí.

Kontrolovat je zapotřebí také celkový stav obojku. Zda je jeho konstrukce stále dostatečně pevná, jestli případné spoje na obojku a jeho zapínání nepovolují. Vždy je potřeba mít jistotu, že ani při extrémním zátahu obojek nepovolí nebo nepraskne.

U speciálních obojků je pak nutné následovat doporučení výrobce. U elektronických a GPS obojků kontrolovat stav baterie, i jejich konstrukci. V případě antiparazitních obojků pečlivě sledovat intervaly jejich obměny a podobně.

 

Souhrn a tipy na závěr

Obojky mají čtyři základní okruhy možného využití – ovládání psa, dekorace, indetifikace a ochrana. Než vyberete obojek pro psa, je vhodné se seznámit s nabídkou obojků na trhu a orientovat se v ní. Každý obojek se liší typem konstrukce, materiálem i účelem, pro který je vhodné jeho použití. I proto zkušený chovatel má ve výbavě pro psa více obojků, a střídá je dle potřeby. Obojek je třeba vhodně volit s ohledem na velikost psa, jeho váhu, a obvod a délku jeho krku. Dle těchto parametrů vybrat obojek tak, aby byl adekvátně pevný, odpovídal váze psa, a měl vhodnou délku i šířku.

Psi ze začátku obojky nesnesou a budou se pokoušet se z nich co nejdříve vyvléknout, zejména v rané fázi. I v jejich dospělosti byste však měli mít na zřeteli přinejmenším následující body.

Vždy si musíte být jistí, že obojek:

  • není příliš utáhnutý, a nezpůsobuje škrcení;
  • není příliš tenký, a nezařezává se do krku;
  • není příliš volný, aby se pes nevyvlékl;
  • není příliš široký, aby byl pes cítil nekomfortně, a neomezoval ho při pohybu hlavou;
  • jeho užívání nemůže vést k jakémukoliv povrchovému zranění, nepohodlí nebo trauma;
  • nezpůsobuje psovi podráždění kůže;
  • srst se do něj nezamotává;
  • je dostatečně kvalitní a pevný, abyste mohli psa ovládat za jakýchkoliv situací;
  • není příliš těžký vzhledem k velikosti psa.

 

Je také záhodno projít dům a odstranit uvnitř cokoliv, za co by se mohl obojek ve Vaší nepřítomnosti zachytit, abyste nemuseli čelit někdy i závažným následkům. Vhodnou alternativou je vždy obojek doma psovi sundat, to platí i při jakékoliv hře se štěňátkem.