Běh a rychlá chůze patří k pohybům, které jsou prospěšné pro naše zdravé srdíčko. Tyto pohyby jsou pro lidské tělo nejen zcela přirozené, ale také se, zejména při běhání, do těla vyplavuje notná dávka endorfinů. Díky nim se cítíme šťastnější a významný pozitivní vliv běhání lze zaznamenat i na dlouhodobé psychické zdraví. Navíc si krásně vyčistíme hlavu, přijdeme na jiné myšlenky a nabereme novou sílu.

 

Chce to parťáka na běhání

Někdo běhá rád sám, někdo ne. Tak i tak se nám čas od času nechce, musíme se doslova přemlouvat, abychom se vůbec nasoukali do sportovního a vyrazili ven. Mnohem snazší bývá běhání aspoň ve dvou, protože i když se nechce, parťák vás motivuje a zkrátka se musí.

Jenže co dělat, když běháte rádi a zrovna v okolí nikdo není? A přitom se na vás doma dívají psí očka, která se nemohou dočkat, když konečně půjdete na procházku. Tak proč by tím vaším parťákem nemohl být zrovna váš zvířecí miláček? Ten vás nikdy neodmítne, a to i bez ohledu na počasí, a přece dřív nebo později ho budete muset stejně vyvenčit, tak proč nespojit příjemné s potřebným a navíc ještě zdraví prospěšnou aktivitou. Takové vyvenčení vydá za víc než několik krátkých procházek po okolí.

 

Ve dvou se to vždy táhne líp
Běhání ve dvou víc motivuje a běh se psem není žádná novinka, dokonce se rozvinul v řadu různých disciplín jako je třeba caniscross. Není potřeba se vymlouvat na to, že pes má čtyři nohy a bude rychlejší. Vždy jste to vy, kdo koriguje společný běh. Samozřejmě běhat můžete s každým plemenem, jen je zapotřebí tempo a vzdálenost zvažovat s ohledem na dané plemeno a druh terénu. Takový pomalý baset nebo buldoček, který má svůj krátký čumáček a díky němu se rychleji přehřívá, nebudou nadšení z dlouhé trasy. A zde ani rychlý běh nebude tou správnou volbou. Střední a větší plemena budou milovat i rychlejší běh na delší vzdálenosti, ale zase jim nebude dělat dobře běh v parném létě, zvlášť když mají tmavší srst.

Štěňata nejprve musejí k pravidelnému běhání dospět, zhruba do věku 1,5 roku se jim vyvíjí kosti a velká zátěž může ublížit ve zdravém vývoji. Do uvedeného věku je vhodnější se věnovat jejich poslušnosti a povelům. Běhat s nimi se samozřejmě dá, ale ne dlouho a daleko, a rozhodně by váš čtyřnohý mazlíček neměl nic tahat.

 

Co je potřeba k takovému běhu ve dvou?

Pro vás to bude znamenat přinejmenším vybavení.  Bude vám stačit kvalitní oblečení a správná obuv, ze začátku bude ale potřeba i kapsička na odměnu pro psího parťáka. Musíte naučit psa, aby Vás poslouchal a také respektoval, že při běhu není čas na nějaké okolní očmuchávání a poznávačky. Musíte si být i jistí tím, že na zavolání přiběhne. Do té doby by neměl být bez vodítka na obojku v rušnějším prostředí. Hodně vám přitom ze začátku pomůže kapsička plná odměn a věřte tomu, že to bude skvělý hnací motor.

Lepší než běhat po silnicích a zpevněných cestách, je běh po lesních a polních cestách. Tam nepotkáte tolik rušivých elementů, dýcháte zdravý vzduch a díky měkčímu podloží šetříte klouby nejen sobě. Postupem času si pak uvědomíte, že jste si kromě výrazného posunu ve fyzickém i psychickém zdraví i výrazně zlepšili komunikaci se svým čtyřnohým kamarádem a upevnili pouto.