Když už se rozhodneme pro investici do kvalitního obojku pro psa, často se stává, že se nemůžeme rozhodnout v mnoha jeho parametrech. Jedním z nich je i jak široký obojek pro psa zvolit. V preferenci  obvykle zvažujeme, jaká šířka by se nám na pejskovi líbila a jaká bude pro něj pohodlná. Rozhodování to může být zrádné, a proto jsme pro Vás ve spolupráci s Rudolfem Desenským připravili tento článek.

siroky-obojek-pro-psa
široké obojky pro psy

V našem obchodě naleznete standardně obojky pro psy široké od 2 do 7 cm. Obecně lze ve většině případů říci, že čím menší pes, tím užší obojek a naopak. Rudolfu Desenskému (dále jen RD) většinou pro určení šířky obojku stačí právě, díky jeho zkušenostem, znát jen váhu a plemeno psa. RD“ Základní parametry jsou váha psa a dle plemene délka krku. Například ale takoví chrti mají delší krk, než mají němečtí ovčáci.“ Psům s dlouhým krkem, pro které jsou potřeba širší obojky, bude v závěru věnován samostatný prostor. Níže uváděné šířky obojků se tak budou výhradně týkat psů s krátkým a středně dlouhým krkem.

Poznámkou jen uvádíme, že níže uvedené členění psích plemen nevychází z žádného oficiálního dělení, odpovídají spíše zvyklostem. I u psů jednoho plemene existuje celá řada výjimek, některá psí plemena naopak budou mít přesah do více kategorií. Také proto bychom rádi, aby tento článek nebyl považován za dogma, ale spíše pomocné vodítko. Pokud si celkově nejste jistí výběrem obojku, základní informace o druzích obojků a další tipy naleznete v našem článku Velký průvodce obojky pro psy – jak vybrat ten správný.

 

1. Šírka obojku dle velikosti plemen

1.1 Malá plemena psů

malý pes - šířka obojku

Za malá plemena jsou považování s psi s váhou v dospělosti do 10kg. Tato kategorie psů mívá obvykle obvod krku do 30 cm, pro ně tak budou vhodné obojky pouze do šíře 2,5 cm a to spíše pro silnější jedince nebo pejsky se vzpřímenějším středně dlouhým krkem. Pro ostatní pejsky budou vhodnější menší šířky – 1,5 cm nebo 2 cm. S menší šířkou obojku klesá i jeho hmotnost, vždy je ale potřeba mít na paměti, aby příliš úzký obojek psa neškrtil. RD: „I u malých psů už obojek užší jak 1 cm psa nejenže škrtí, ale funguje na krku jako struna“.

 

1.2. Střední plemena psů

jak široký obojek - střední plemena psů

Psi s váhou v dospělosti do 25kg mívají obecně obvod krku do 40 cm, v případě silových plemen až 45 cm. V této kategorii psů doporučujeme uvažovat o obojcích o šíři 2,5 cm, 3 cm, až případně 4 cm. RD: „Šířku 4 cm nejčastěji u psů typu bull, kteří bývají na tahu silnější, širší obojek je tolik neškrtí“. U psů spadajících ke spodní hranici této váhové kategorie, jako je například americký kokršpaněl, bývá nejčastější volbou obojek šíře 2,5 cm, u plemen s váhou dotýkající se spíše vrchní váhové hranice a u psů se středně dlouhým krkem pak 3 nebo 3,5 cm (border kolie).

 

1.3. Velká plemena psů

velká plemena psů - jak široký obojek

V této kategorii se jedná o psi v dospělosti s váhou cca. do 40 kg a délkou obvodu krku do 60 cm. RD: “ Velká plemena psů mohou mít kolem krku i nad 60 cm. Třeba takový německý ovčák pes může mít i 65 cm, fenky zpravidla do 55 cm„. V této kategorii, v závislosti na konkrétním plemenu, by se měla pohybovat šířka obojku okolo 4 cm. RD dodává: „Pes s váhou 40 kg, to je jasná šířka 4 cm“. Tato šířka je vhodná pro každodenní nošení, zajistí dostatečnou výdrž obojku a současně psa nebude omezovat. V případě plemene s širším nebo osvaleným krkem bude optimální volbou šíře 5 cm, dle typu plemene lze pak v této kategorii volit i užší 3,5 cm.

 

1.4. Obří plemena psů

velká plemena psů - šířka obojků

Pro psy s váhou v dospělosti nad 40 kg a obvodem krku nad 60 cm bude tou vůbec nejmenší volbou obojek o šíři 4 cm a vyšší. Šířka 4 cm bude vhodná jen pro jedince na zcela spodní hranici této váhové kategorie, a spíše u psů s krátkým krkem. U psů s osvaleným nebo středně dlouhým klenutým krkem lépe zvažovat obojek šíře 5 cm a více. S přibývajícími kg lze volit i šíři 6 nebo 7 cm. Šírku obojku 7 cm bude vhodné zvažovat až u psů s váhou od 70 kg výše.

 

2. Šírka obojku dle obvodu krku

Ze zakázek realizovaných pro Vás, naše zákazníky, jsme připravili malou statistiku, jak široké obojky pro psy jsou nejčastěji vzhledem k obvodu krku vyráběny. Statistika je tedy založena na nejčastěji volených šířkách obojků v návaznosti na obvod krku, tzn. bez určení typu plemene, a délku krku psa. Zkrátka bez znalosti konkrétního jedince.


Obvod krku psa x šířka obojku:

  • obvod krku do 35 cm – obojek široký do 2,5, max. 3 cm;
  • obvod krku 35 až 40 cm – obojky o šíři 3 a 3,5 cm;
  • obvod kru 4045 cm – obojky o šíři 3,5 a 4 cm;
  • obvod krku 4555 cm – obojky o šíři 4 a 5 cm;
  • obvod krku nad 55 cm – obojky 5cm široké a více.

 

3. Vyzkoušejte si šířky obojků sami

Pokud máte dospělého pejska nebo štěně, které už příliš neporoste a bude už jen mohutnět (většinou se jedná o štěňata od sedmého nebo osmého měsíce), můžete si doma provést vlastní experiment a dospět tak sami k jasné odpovědi.

Zákazníkům radíme, aby si při zvažování různě širokých obojků vystřihli z papíru několik proužků v uvažovaných šířkách, a na pejskovi je tak přímo vyzkoušeli. Poté nejlépe posoudíte, jak široký obojek mu padne nejpřirozeněji. Proužek papíru však nenasimuluje tloušťku obojku, s kterou je při zkoušce potřeba také počítat.  V závislosti na velikosti pejska vyrábíme různě široké obojky v několika tloušťkách (2 mm, 5 mm, i 7 a více mm). Pokud si tedy nejste jistí, zda by už zvažovaný širší proužek papíru pejska neomezoval, raději volte o jeden stupeň nižší šířku. Komfort pejska by měl být vždy na prvním místě.

 

4. Psi s dlouhým krkem

Psi s dlouhým krkem jsou samostatnou kategorií. RD „Pro ty jsou vhodné speciální obojky typu martingale. Používají se právě u psů, kteří mají delší krku než běžná plemena psů stejné váhové kategorie, a zároveň tam, kde je krk mohutnější než hlava. Jsou to například foxteriéři nebo chrti.“ Obojky martingale jsou polostahovací obojky, které mají zarážku, aby nebylo možné obojek zcela stáhnout. Obojek pak při zátahu na vodítku psa na jedné straně neškrtí, současně ale také nelze přetáhnout přes jeho hlavu a pes se nemůže vyvléknout.

Jakou šířku obojku na psa vybrat? Rudolf Desenský doporučuje - martingale siroke obojky 1576010528

 

4. Závěr

Prosíme, abyste svou volbu obojku činili citlivě, nevolili příliš úzké obojky, které budou psa škrtit, nebo naopak příliš široké, které ho budou omezovat. RD: „Hlavní je, aby pes mohl za každých okolností volně dýchat. Když ho v tomto omezíme, dostáváme ho do stresu. Rozdíl je také v tom, zda je na vodítku zvládnutý pes nebo tahoun. Často klientům říkám, že je to podobné, jako když jdou na nákup buď s igelitkou, anebo taškou s širokýma ušima. Igelitka se při cestě z nákupu bude do ruky zařezávat, stejně jako při záběru úzký obojek psovi do krku.

Při dodržování uvedených pravidel byste ve většině případů neměli učinit chybu. V případě různých účelů nošení obojků se lze samozřejmě vychylovat v závislosti na tom, zda je obojek určen pro běžné nošení, výstavy, sportovní aktivity atd. RD: „Když jdu se psem pracovat, volím aspoň o 1 cm širší obojek, když se jdeme projít na vycházku, pak bereme užší. Vhodně široký obojek je funkční v mnoha ohledech a můžeme tak třeba i psovi na vodítku ve špatném terénu pomáhat. Jednou jsme dokonce nasadili chrtovi širší kožený obojek a za ten ho pak vytáhli uvízlého z jámy.“